Snygga rum med rätt färgsättning

Hem > Färgsätt hemmet

Det finns få saker som kan ändra känslan i ett hem lika snabbt och enkelt som lite färg. Med rätt färgsättning kan du enkelt få snygga rum som känns större och ljusare. Ska du måla om och vill ha sekelskiftesstil i ditt hem är valet av färger extra viktigt att ha i åtanke. Här listar vi sex tips när du ska sätta färg på väggarna!

1. Färgsättning sovrum

Letar du färgsättning i sovrum och hall? Här är det alltid bra att välja lugna och harmoniska färger. Välj jordnära alternativ som beige, mossgrön, brun eller äggskal. Även mahogny är passande om du vill ha den mörkare stilen.

2. Planera färgsättning

Planera noga innan du väljer vilken färg som du ska ha på väggarna. Stressa inte fram valet och se till att beställa hem färgprover från butikerna. Då har du möjlighet att se exakt hur färgen kommer se ut.

3. Välja väggfärg – sekelskifte

Det finns mängder med fina väggfärger att välja mellan i sekelskifte. Här tittar vi bland annat på 20-tal såväl som färger som passar för nyrenässans. Du väljer naturligtvis det som passar dig bäst.

1920-tal

Under 1920-talet var det ytterst få som hade målarfärg på väggarna. Här var det istället småmönstrade tapeter som gällde. Gärna i dovare och mildare färger.

Jugend

Jugend är ett mönster som var otroligt populärt under tidigt 1900-talet i Sverige. Mönstret kännetecknas av regelbundna och återkommande spetsbågar likt ett grafiskt mönster. Mönstertypen passar bra att använda på hela väggar.

Nationalromantik

Nationalromantiken kännetecknas kanske främst av sina småmönstrade tapeter med vackra små blomsterknippen, men det är precis lika vanligt med art deco-mönster såväl som klara färger och svarta, tjocka konturer – inslag av fåglar är ett plus!

Nyränessans

Under 1800-talets andra halva var det nyrenässansen som präglade våra hem och nu handlade det om att berätta en historia. Här är det mörka och tungfotade alternativ som gäller, gärna med romber eller medaljonger.

4. Välja tapeter för hall – sekelskifte

Att ha tapeter i sin hall är riktigt snyggt och dessutom enkelt att sätta upp på egen hand. Du kan själv välja vad det är för typ av tapeter som passar dig, beroende på vilket sekel du vill hämta inspiration från.

Durotapet

Duro är nämligen en mycket stor del av den tapettradition som vi har i Sverige idag och har varit aktiva i branschen sedan år 1930. Sekelskifte.com erbjuder durotapet till bra pris. De säljer både hållbar och högkvalitativ tapet som kommer från en känd och välrenommerad tillverkare. Du har också möjlighet att beställa hem tapeterna direkt till din dörr och på så sätt slippa gå runt och kolla i butiker.

5. Framhäv detaljer i hemmet med färg

Färg behöver du inte bara använda på väggarna, utan färgen kan också användas för att skapa detaljer i ett rum. Nästa gång det är dags att förnya kan du testa att måla fönster – och dörrkarmar istället för väggar.

6. Blanda mörka och ljusa inslag

En mycket fin och balanserad kombination av toner är när du blandar mörka och ljusa nyanser. Genom att göra detta kan du se till att få ett hem som ser genomtänkt ut och en inredning som är mer hållbar.