Dörrtrycken inomhus

Hem > Dörrtrycken

Dörrtrycken är en vital detalj i ett sekelskifteshem som förenar funktion och form på ett enastående sätt. Likt våra sidor om hyllkonsoler och dörröverstycken, tar vi här ett djupdyk in i dessa små men betydande element som ger en känsla av tidsenlig elegans och sofistikering till våra hem.

Mer än en enkel funktion - Gammaldags dörrhandtag

Under sekelskiftet var dörrhandtag inte bara något för att öppna och stänga dörrar. Dessa var konstverk, ofta gjorda i detaljerat utformad mässing eller brons, ibland med inslag av porslin eller glas. Med sin detaljrikedom och kvalitet, är dessa gammaldags dörrhandtag en spegling av den tidens konsthantverk och design.

Funktion & design

Dörrhandtag från sekelskiftet var utformade för att vara såväl praktiska som estetiskt tilltalande. Förutom att de tillhandahöll en enkel funktion - att öppna och stänga dörrar - skapade de visuellt intresse och tillförde en dekorativ charm till varje rum.

Historiska influenser

Många av dörrhandtagen från sekelskiftet speglar den stil som var populär under den tiden. Art Nouveau och jugendstilen syns tydligt i utformningen, med sina organiska former, sirliga mönster och symboliska detaljer.

Att integrera sekelskiftets dörrtrycken i ditt hem

För att skapa en autentisk sekelskiftesatmosfär är dörrtrycken en avgörande detalj. Här är några tips för hur du kan inkludera dem i din inredning:

Byte av handtag

Det mest uppenbara sättet att inkludera dörrtrycken från sekelskiftet i ditt hem är att byta ut de befintliga. Detta kan vara ett enkelt och relativt prisvärt sätt att skapa en stor inverkan på ditt hem.

Dekorativ användning

Dörrhandtag kan även användas som dekorativa element i ditt hem. Till exempel kan de användas som knoppar för möbler, som hängare för smycken eller de kan monteras på en vägg som ett unikt konstverk.

Hitta dörrtrycken för inomhusbruk

Det finns många platser där du kan hitta autentiska eller reproduktioner av sekelskiftets dörrtrycken. Besök antikaffärer, auktioner eller kolla in online-återförsäljare som specialiserar sig på periodstycken. Du kan exempelvis hitta snygga dörrtrycken hos specialbeslag.se, som har ett brett utbud av den här typen av gammaldags dörrhandtag med inspiration från förra sekelskiftet, såväl som modernare varianter.

Vill du ha än mer inspiration på innerdörrhandtag hittar du det via den här länken. De har både dörrhandtag för innerdörrar i klassisk, gammaldags stil såväl som modernare varianter i mängder av färger och modeller. Du kan även vända dig till närmsta byggvaruhus, som exempelvis XL Bygg för att hitta dörrhandtag. Dock är de oftast mer moderna varianter och kanske inte riktigt stämmer in på den nischen du är ute efter.

Vanliga frågor

Vilka typer av dörrhandtag passar bäst inomhus?

När man väljer dörrhandtag för inomhusbruk är det viktigt att tänka på både utseende och funktion. En vanlig typ av dörrtrycke är kulhandtag, som passar bra på exempelvis sovrumsdörrar. För badrum eller toalett kan det vara lämpligt med vredhandtag, då det är lättare att öppna med blöta händer. För entrédörrar kan det vara bra med säkerhetsdörrhandtag som ger extra skydd. Det är också viktigt att välja en passande finish, exempelvis krom eller mässing, för att matcha övrig inredning.

Vad är skillnaden mellan olika typer av innerdörrhandtag?

Det finns ett antal olika typer av innerdörrhandtag som är lämpliga för användning inomhus, och det finns några skillnader mellan dem som kan påverka deras användbarhet och stil.

Materialvalet

En av de vanligaste skillnaderna mellan dörrtrycken är materialvalet. Vissa handtag är tillverkade av metall, medan andra är tillverkade av trä eller plast. Metallhandtag är vanligtvis mer hållbara och lättare att rengöra än trähandtag, men trähandtag kan ge en varmare och mer inbjudande känsla till ett rum.

Design och stil

En annan skillnad mellan dörrhandtag är deras design och stil. Det finns en mängd olika stilar att välja mellan, inklusive moderna, klassiska och rustika stilar. Det är viktigt att välja en stil som passar in med resten av inredningen i rummet.

Funktion

En tredje skillnad mellan dörrhandtag är deras funktion. Vissa handtag är enkla och grundläggande, medan andra har komplexa mekanismer för att låsa och öppna dörrar. Det är viktigt att välja en funktion som passar dina behov och din livsstil.

Hur installerar jag dörrtrycken för inomhusbruk?

För att installera ett dörrtrycke för inomhusbruk behöver du följande verktyg och material:

Det här behöver du:

  • Dörrtrycket och dess delar (handtag, rosett, skruvar, eventuellt spärrfjäder)
  • Skruvmejsel
  • Eventuellt borr och borrbit

Så här gör du:

  1. Ta bort det gamla dörrtrycket, om det finns. Detta görs genom att ta bort skruvarna som håller fast handtaget och dra ut det från dörren.
  2. Skruva fast den ena rosetten på insidan av dörren med hjälp av skruvarna. Se till att den är riktigt placerad genom att använda en vattenpass eller mäta avståndet mellan den och bottenkanten av dörren.
  3. Fäst spärrfjädern på insidan av handtaget (om det finns en sådan) genom att sätta fast den med skruvarna.
  4. Placera handtaget på insidan av dörren och skruva fast den andra rosetten på utsidan av dörren. Se till att handtaget sitter rakt och att skruvarna är ordentligt fastskruvade.