Vad är det för skillnad på kakel och klinker?

Hem > Kakel och klinker

När du ska sätta kakel eller klinker i ditt hem är det enkelt att föreställa hur det ska se ut, men det är många som har problem med att komma ihåg skillnaden, så vad är det för skillnad på kakel och klinker egentligen?

Vad är kakel

Kakel är plattor gjorda i glaserad keramik. Den porösa massan gör att de väger mindre än klinker och därmed gör sig betydligt bättre på väggar eller i horisontella lägen. På grund av att kakel är något mer porösa än klinker är de därför även mer riskabla att ha på golv då de enklare spricker om du skulle tappa något på golvet. Det finns däremot slitagesäkra kakelplattor som även om de inte är riktigt i samma nivå som klinker, är betydligt mer hållbara. På Byggkeramikrådet kan du läsa mer om kakel och hur de görs.

Kakel kan många gånger även förväxlas med mosaik – snygga plattor gjorda i glas som brukar komma i något mindre storlekar. Dessa är oftast gjorde med ett underliggande mönster eller en färg, med ett tjockare glas som är täckt över. Även om de är gjort i ett annat material brukar de användas och fungera mestadels likadant.

Vanlig kakel tjocklek

Kakel är till standard 5–10 mm tjock, men detta beror såklart på plattans storlek. Större kakelplattor behöver vara något tjockare för att minska ömtåligheten vid uppsättning.

Kapa kakel med kakelskärare

Att kapa kakel kanske känns svårt, framförallt när du vill ha en fin rak kant. En kakelskärare underlättar jobbet markant, och hjälper dig skära raka linjer längs små till stora (beroende på modellens storlek) kakelplattor och käcka dem längs linjen med ett enkelt tryck. Vill du skära svårare former kan du även använda en klinkersåg som nämns nedan.

Vad är klinker

Klinker är plattor som i de flesta fall är gjorda i sten eller stenliknande material med en betydligt högre densitet än de flesta plattor för våtrum. Klinker används framför allt som golvplattor, då densiteten gör klinkerplattor extra tåliga för smällar och tyngd. På grund av massan är de däremot något för tunga för att användas på väggar om det gäller för stora plattor. Ska du använda klinker på vägg rekommenderas det att du både använder mindre plattor och ser till att väggunderlaget är stabilt och hållbart för den tyngden.

Idag finns det även något som kallas granitkeramik, en teknik som liknar klinker med lägre vattenabsorbering, vilket gör att dessa är frostsäkra och kan användas utomhus i kylan.

Vanlig klinker tjocklek

Klinker är något tjockare än kakel – vanligast mellan 6,5 och 10,5 mm. Vissa material som har lägre densitet behöver oftast skala upp tjockleken i samband med storleken.

Kapa klinker med klinkersåg

En klinkersåg eller kakelsåg som de även kallas är ett enormt hjälpmedel när du arbetar med klinker, och later dig såga raka linjer eller hörn för att få dina plattor på plats.

Så vad är skillnaden på kakel och klinker?

Kakel

  • Glaserad keramik
  • Används främst på väggar
  • Porös och lätt
  • Ömtålig (om inte härdat)

Klinker

  • Gjord av sten eller liknande
  • Används mestadels på golv
  • Hög densitet och tung
  • Tålig